Başarı Ölçütleri
Yürütücüler
Anahtar Kelimeler
Meyve, sebze, antioksidan, fenolik madde, meyve suyu, konserve, kurutma, içecek, baharat, geleneksel gıda, şeker, şekerleme, çay, kahve
Özet Bilgi
Bu grupta meyve ve sebzeler işlenmesi, yeni ürünlere dönüştürülmesi, fonksiyonel özellikleri ve muhafazası, geleneksel ürünlerin sürdürülebilir gıdalara ve teknoljik ürünlere dönüştürülmesi çalışılmaktadır.
Grup Tanımı
Meyve-sebzeler insan beslenmesinde büyük öneme sahiptirler. Gerek vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanması, gerekse sindirim sistemi için önemli olan bitkisel lif ihtiyacının sağlanması bakımından en önemli kaynaklardır. Ayrıca meyve-sebzeler antioksidan ve fenolik maddeleri içerdiklerinden sağlık açısından da büyük önem arz ederler. Meyve sebze araştırma grubu insan sağlığı ve beslenme açısından son derece önemli olan bu ürünlerin yeni ve fonksiyonel ürünlere dönüştürülmesi ve sürdürülebilir dayanıklı ürünlere dönüştürülmeleri üzerine araştırmalar yapmak ve yeni ürünler geliştirmek üzere kurulmuştur.
Yürütücüler
-
Prof.Dr.İbrahim Abdülhey HAYOĞLU Eposta: ihayoglu@harran.edu.tr
-
Prof.Dr.Hasan VARDİN Eposta: hvardin@harran.edu.tr
-
Prof.Dr. A.Ferit ATASOY Eposta: fatasoy@harran.edu.tr
-
Doç.Dr.Mehmet KARAASLAN Eposta: mehmetkaraaslan@harran.edu.tr
Araştırma Ekibi
Prof.Dr.Şerafettin ÇELİK Eposta: scelik69@harran.edu.tr
Doç.Dr.Ali YILDIRIM Eposta: ayildirim@harran.edu.tr
Dr.Öğretim Üyesi Eyyüp KARAOĞUL Eposta: e.karaogul@harran.edu.tr
Arş.Gör.Bülent BAŞYİĞİT Eposta: bulentbasyigit@harran.edu.tr
Mehmet Şükrü KARAKUŞ Eposta: sukrukarakus@harran.edu.tr
Seyfettin POLAT (Doktora Öğr. - Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü)
Amaç
Meyve ve sebzeler sağlık ve beslenme açısından büyük öneme sahip olup çabuk bozulabilen mevsimsel ürünlerdir. Dolayısıyla meyve-sebzelerin hasattan sonra özellikleri kaybolmadan çabucak işlenerek danıklı hale getirilmeleri gerekir. Bu bağlamda grubun amacı; Meyve ve sebzelerin yeni fonksiyonel ürünlere dönüştürülmesi, dayanıklı hale getirilmesi ve sürdürülebilirliklerinin sağlanması konularında araştırmalar yapmak ve uygulamaktır.
Başarı Ölçütleri
Meyve ve sebzelerden yeni ürünler elde edilmesi ve bunların dayanıklı hale getirilmesi,
Geleneksel ürünlerin teknolojiye aktarılması ve yeni ürünler elde edilmesi.
Bu konularda lisans, yükseklisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesi,
Yapılan çalışmalardan uluslar arası dergilerde yayın yapılması ve/veya B planı olarak elde edilen verilerin yurt içi hakemli dergilerde ve uluslar arası kongrelerde sunulması.
Yaygın Etki
Meyve ve sebzeler kısa ömürlü hassas ve mevsimlik ürünlerdir. Bunların dayanıklı fonksiyonel ürünlere dönüştürülmesi ile tarımda sürdürülebilirlik sağlanacağı gibi üretici de korunmuş olacaktır. Bu ürünlerin işlenmesi ile sanayici daha çok kar edecek ve ülke ekonomisi için katma değer sağlanacaktır. Ürünler daha iyi muhafaza edilebileceğinden ve yeni fonksiyonel ürünler üretileceğinden toplum sağlığı da korunmuş olacağı gibi gıda ürün yelpazeside genişletilmiş olacaktır. Böylece sanayici için uluslar arası ticarette rekabet gücü artacaktır. Ayrıca bu sırada eğitim verilen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilgi ve becerileri de arttırılacağından ülkemizin yetişmiş insan gücüne de katkı sağlanmış olacaktır.
İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar
GAP Bölge Kalkınma İdaresi
Karacadağ Kalkınma Ajansı
Gıda işleme üzerine çalışan özel sektöre ait işletmeler
Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Araştırmacı Davetine Açık Pozisyonlar
Meyve sebze işleme
Geleneksel ürünler
Fonksiyonel ürünler
Çalışma Takvimi
Proje Bütçesi
Yayınlanmış Çalışmalar
HAYOGLU, I. KOLA, O. KAYA, C., ÖZER, S. and TURKOGLU, H. 2009. Chemıcal And Sensory Propertıes Of Verjuıce, A Tradıtıonal Turkısh Non-Fermented Beverage From Kabarcık And Yedıveren Grapes. Journal of Food Processing and Preservation 33: 252–263
HAYOĞLU, İ., BAŞYİĞİT, B., DİRİK, A. 2017. Tane Nar İlaveli Lokum Üretimi Ve Vakum Ambalajlamanın Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Gıda (The Journal of Food). 42. 5. 553-560.
HAYOĞLU, İ., ÇELİK, Ş., TÜRKOĞLU, H., BAŞYİĞİT, B., ÜNVER, N. 2017. Effects Of Lıcorıce On Some Selected Propertıes Of Ice Cream. Hacettepe J. Biol. & Chem., 45. 3. 365–370.
BAŞYİĞİT, B., HAYOĞLU, İ., ATASOY A. F. 2017. Kekik Esansiyel Yağı Ve Mikroenkapsülasyon Uygulamaları. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi (Batman University Journal of Life Sciences). 7. 1/2. 63-70.
KOLA, O., HAYOGLU, İ., TÜRKOĞLU, H., PARILDI, E., Ak, B.E., AKKAYA, M.R. 2018. Physical and Chemical Properties of Some Pistachio Varieties (Pistachio vera L.) and Oils Grown Under İrrigated and Non-İrrigated Conditions in Turkey. Quality Assurance and safety of Crops & Foods. 10. 4. 383-388.
BASYIGIT, B. and HAYOGLU, I. 2019. Lıquorıce (Glycyrrhıza glabra L.) Root Sherbet (Extract): Mıcroencapsulatıon And Storage Stabılıty. Acta Alimentaria, 48. 1. 76–85.
KORKMAZ A.,, HAYALOGLU A. A., ATASOY A. F., 2017. Evaluation of the volatile compounds of fresh ripened Capsicum annuum and its spice pepper (dried red pepper flakes and isot). LWT - Food Science and Technology, 84, 842-850.
AYDOGDU M. H., A.F. ATASOY, M. E. EREN. 2018. Why Producers Use Different Varieties in Production? Red Pepper (Isot) Sampling of GAP-Sanliurfa, Turkey. IOSR Journal of Business and Management (IOSR-JBM), 20 (8-1) 88-94.
AYDOGDU M. H., A.F. ATASOY,, H. PARLAKCİ DOGAN, M. E. EREN, G. SEVİNC, N. Kucuk, A. R. 2018. Manci. Factors affecting consumers' demands on local products produced from different varieties: Red pepper (isot) sampling, Şanlıurfa-Turkey. International Journal of Advances in Management, Economics and Entrepreneurship (IJAMEE). 5 (11) 1-9.
KORKMAZ, A., M. H. AYDOĞDU, N. MUTLU, A. F. ATASOY. 2016. “Geleneksel ve Fabrikasyon Yöntemiyle Üretilen İsot Baharatlarının Bazı Fizikokimyasal ve Renk Özelliklerinin Belirlenmesi”, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20 (3), 204-213.
AYDOĞDU, M. H., A. F. ATASOY, M. E. EREN, N. MUTLU, 2016. “Şanlıurfa İsot Biberinin Pazarlama Kanallarındaki Durum tespiti: satıcılar örneklemesi”, Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20 (4), 290-300.
VARDİN, H., YILMAZ, F.M. 2018. The Effect Of Blanching Pretreatment on the Drying Kinetics, Thermal Degradation of Phenolic Compounds And Hydroxymethyl Furfural Formation In Pomegranate Arils. Italian Journal of Food Science. 30(1),156-169 Doi:http://dx.doi.org/10.14674/IJFS-947 (SCI, SCI-Expanded).
ALİHANOĞLU, S., EKTİREN, D., AKBULUT, Ç., VARDİN, H., KARAASLAN, A., KARAASLAN, M. 2018. Effect of Oryctolagus cuniculus (rabbit) rennet on the texture, rheology, and sensory properties of white cheese. Food Sci.& Nutrition,00, 1-9. Doi:https://doi.org/10.1002/fsn3.649 (SCI, SCI-expanded).
DAGHAN, S., YİLDİRİM, A., YİLMAZ, F.M., VARDİN, H., KARAASLAN, M., 2018. The Effect Of Temperature And Method Of Dryıng On Isot (Urfa Pepper) And Its Vıtamın C Degradatıon Kınetıcs. Italıan Journal Of Food Scıence. 30(3), 504-521(SCI, SCI-Expanded).
YILMAZ, F.M., GÖRGÜÇ, A., KARAASLAN, M., VARDIN, H., BILEK, S., UYGUN, Ö., BIRCAN., C. 2018. Sour Cherry By-products: Compositions, Functional Properties and Recovery Potentials – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. DOI: 10.1080/10408398.2018.1496901 (SCI, SCI-Expanded).
İletişim
Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Osmanbey Yerleşkesi - Şanlıurfa